Dom na peryferiach

Położony na spokojnych obrzeżach dużego miasta. Ciszę za oknami przerywają jedynie ptasie trele. We wnętrzach słychać za to gwar i śmiechy trójki dzieci. Komfortowy, przytulny dom, którego wnętrza nigdy się nie zestarzeją zaprojektowała architektka Katarzyna Kraszewska.

Wnętrza zaprojektowane przez architektkę wnętrz Katarzynę Kraszewską emanują szykiem i przytulnością.

Architektka rozpoczęła pracę nad projektem domu tuż przed wylaniem fundamentów budynku.
– To był dobry moment – przyznaje Katarzyna Kraszewska. – Dzięki temu miałam wpływ na wielkość
i lokalizację okien, które determinują aranżację pokoi oraz na wygląd elewacji – dodaje. Życzenia przyszłych właścicieli, co do funkcjonalności i aranżacji wnętrz były jasne. Aktywna, lubiąca sport rodzina z trójką dzieci lubi wspólnie spędzać czas. Dlatego też projekt ich domu zakładał powstanie basenu oraz siłowni. Same wnętrza miały być nowoczesne, lecz nie minimalistyczne oraz przytulne, sprzyjające relaksowi.

Budynek jest dwukondygnacyjny. Parter to strefa przeznaczona dla wszystkich mieszkańców. Obok kuchni, jadalni i salonu znajdują się tu pomieszczenia, w których rodzice z dziećmi mogą wspólnie spędzać czas: pokój telewizyjny, czyli domowe kino, basen, sauna oraz siłownia.

Dom robi wrażenie już od samego progu. Przede wszystkim dzięki nie tylko praktycznemu, lecz także wyjątkowo spektakularnemu pomysłowi przeszklonego sufitu. – Powstało ono nad częścią salonu, by doświetlić strefę dzienną naturalnym światłem padającym z dużego okna zlokalizowanego na pierwszym piętrze oraz by optycznie powiększyć przestrzeń komunikacyjną w holu – opowiada
o tym rozwiązaniu Katarzyna Kraszewska.

Wchodząc do domu widzimy przestronny, jasny hol i część salonu. Oś komunikacyjną zamyka gabinet. Schody prowadzące na piętro nie zdołały zdominować przestrzeni, wszystko dzięki ich ażurowej drewnianej konstrukcji i szklanej tafli, która zastępuje barierkę. Z holu wchodzimy do zalanego naturalnym światłem przytulnego pokoju dziennego połączonego z aneksem jadalnym oraz kuchnią.

Salon utrzymany jest w ponadczasowych, kojących beżach i spokojnej szarości. Dominującym materiałem wykończeniowym jest tu drewno dębowe w naturalnym wybarwieniu. To szerokie deski podłogowe oraz częściowo ażurowa zabudowa ściany wpływają na ciepły klimat we wnętrzu. Ściany salonu pokryte zostały luksusowymi lśniącymi tapetami marki Arte w odcieniu taupe. Jasnoszary rozłożysty, wygodny narożnik polskiej marki Com 40 zachęca do wspólnego, rodzinnego spędzania czasu przed kominkiem i telewizorem.

W głębi salonu widzimy jadalnię oraz zabudowę kuchenną. Duży dębowy stół ze stalową podstawą projektu architektki Katarzyny Kraszewskiej znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie kuchni, którą
w razie potrzeby można ukryć za suwanymi drzwiami. Strefę jadalni akcentują dwie klasyczne lampy wiszące nad blatem. Dają bardzo przyjemne, rozproszone światło. Tapicerowane tkaniną w stonowanej szarości krzesła, gwarantują bezwarunkową wygodę, tak jak
i reszta wyposażenia domu. W kuchni zdecydowano się na lakierowane białe fronty kuchenne oraz kamień: na ścianach, blatach i wyspie – jasny marmur i brązowy granit. Zwraca także uwagę zabudowa okapu wykonana z naturalnego kamienia.

W części jadalnianej parteru ustawiono przeszkloną szafkę spełniającą rolę kredensu. Tutaj pani domu przechowuje porcelanę stołową. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że zarówno mebel w jadalni, jak
i zabudowa wokół kominka są podświetlone od wewnątrz. Wieczorem są więc bardzo dekoracyjnymi elementami pokoju dziennego i dodatkowymi źródłami nastrojowego oświetlenia.

Część dzienna to również uroczy ogród zimowy – salonik zaaranżowany w przeszklonym wykuszu. To miejsce, w którym nawet w pochmurne dni można cieszyć się naturalnym światłem. Stanęła w nim lekka sofa na delikatnych wysokich nóżkach, stolik kawowy projektu architektki oraz rośliny doniczkowe, dla których hodowli panują idealne warunki. Od salonu zimowy ogród oddzielają szklane drzwi przesuwne oraz zasłony z lejącej się szlachetnej tkaniny z połyskiem. Jego podłoga to nie dębowe deski jak w całej strefie dziennej, lecz wielkoformatowe spieki kwarcowe marki Marazzi, które wykorzystane zostały także w innych częściach domu – w kuchni oraz na basenie.

Archistory, oprac.red.AS
Realizacja: Katarzyna Kraszewska Architektura Wnętrz, https://kraszewska.com/pl/
Zdjęcia realizacji: Tom Kurek

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*