Niebanalna aranżacja kawalerki na wynajem

Warszawa to miasto pełne kontrastów, które nieustannie przyciąga turystów. Tętniące życiem Centrum, klimatyczne Stare Miasto, zabytki, miejsca kultury i wiele innych atrakcji czynią stolicę idealną destynacją na weekendowe wyjazdy. Z myślą o parach, które planują krótki pobyt w tym mieście, powstała komfortowa kawalerka.

Mieszkanie znajduje się w samym sercu miasta, na ulicy Senatorskiej, nieopodal Placu Teatralnego i Starego Miasta. To kawalerka o powierzchni 25 metrów kwadratowych, przeznaczona na wynajem, stworzona jako przestrzeń dla par, które przyjeżdżają tu na krótki pobyt. Niewielka powierzchnia stanowiła wyzwanie dla pracowni, której powierzono projekt wnętrz. W efekcie powstało przytulne i komfortowe miejsce wypełnione starannie wyselekcjonowanym designem. Królują tu proste formy i piękny, głęboki odcień niebieskiego, który wycisza i uspokaja.

Między klasyką a nowoczesnością

Wnętrze stanowi swoisty pomost między stylem klasycznym, a nowoczesnym. Do klasyki nawiązują tu między innymi sztukaterie, drewniana podłoga z deski barlineckiej czy płytki na posadzkach w korytarzu i łazience. Nutę nowoczesności wprowadzają dekoracyjne lustro, oświetlenie nad wanną oraz dodatki. Uwagę przykuwa także zabawa barwą – dominuje tu biel oraz nasycony odcień niebieskiego. Farbą w tym kolorze zostały pokryte nie tylko elementy wyposażenia i ściany, ale również sufit w toalecie.

Jedno miejsce, wiele funkcji

Przestrzeń pełni wiele funkcji – łączy w sobie kuchnię, jadalnię, sypialnię oraz… pokoju kąpielowego. Naprzeciwko szerokiego łóżka z dekoracyjną ramą została umieszczona duża wolnostojąca wanna. Ścianę za nią zdobi kompozycja z luster, która optycznie powiększa pomieszczenie. Granicę tego „salonu kąpielowego” wyznaczają ozdobne płytki. Pośrodku pomieszczenia, pod oknem znalazło się miejsce na stolik wraz z jadalnianymi krzesłami. W aneksie kuchennym zastosowano nowoczesną, minimalistyczną zabudowę, która pozwala w pełni wykorzystać potencjał przestrzeni. Toaleta jest nowoczesna i dobrze zorganizowana. Po prawej stronie umieszczono dyskretną zabudowę, w której powstała strefa przechowywania. Ściany i sufit pokryto niebieską farbą, nawiązując do pozostałej części mieszkania. Dodatkową ozdobę stanowią sztukaterie oraz dekoracyjne akcenty w postaci złotych lamp.

Dobry plan

Niewielki metraż wymagał przemyślanego rozplanowania wszystkich powierzchni. Architekci stworzyli dyskretne strefy przechowywania, które wpłynęły na funkcjonalność mieszkania. Zabudowa kuchenna przechodzi do holu, jednocześnie nie przytłaczając wnętrza. Aby jak najlepiej zagospodarować część dzienną, zdecydowano się tylko na najbardziej potrzebne elementy wyposażenia, dzięki czemu powstało miejsce na wannę. Całość jest przyjemna dla oka i komfortowa. Turyści wypoczywający w tym miejscu chętnie do niego wracają.

OKK PR, oprac.red.AS
Zdjęcia i stylizacja: Marta Behling, Pion Poziom – fotografia wnętrz,
Projekt i realizacja Pracowania Architektury Wnętrz Decoroom

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*