Dom jednorodzinny o transparentnym charakterze powstał z zestawienia kontrastów między otwartymi i zamkniętymi przestrzeniami oraz strefami wypełnionymi światłem i ciemnymi, teksturowanymi materiałami. Wysoko izolowane cieplnie okna i drzwi przesuwne o dużej powierzchni oszklenia zapewniają harmonijny wygląd fasady, wysoką funkcjonalność oraz efektywną ochronę przed przeciągami, chłodem i hałasem.

Trójkątna działka usytuowana na zboczu wzgórza sprawiła, że budynek ma dość nietypowe położenie topograficzne. Celem architektów było stworzenie dwupiętrowego domu, który harmonijnie wkomponuje się w otaczający go krajobraz, a jednocześnie stanie się jego efektownym, choć subtelnym akcentem dekoracyjnym. Biorąc pod uwagę wszystkie uwarunkowania i lokalne warunki zabudowy, architekci stworzyli budynek, który wydaje się „wypływać” ze wzniesień. Znajdujący się na dachu górnego piętra taras zrównuje się ze wzgórzem i zamyka płynnie kubaturę mieszkalną. To kolejny przejaw przemyślanej koncepcji architektonicznej, która polega na tworzeniu żywej interakcji między strefami zadaszonymi i otwartymi oraz na jak najlepszym zużytkowaniu oryginalnej formy budynku bez potrzeby projektowania dodatkowych elementów.

Elastyczne podziały i maksimum światła

Budynek uzyskał solidną murowaną konstrukcję wzniesioną z cegły wapienno-piaskowej, która została dodatkowo ocieplona od zewnątrz kompozytowym materiałem termoizolacyjnym. Kompozycję fasadową złożoną z ciemnej okładziny klinkierowej i pasm białego tynku efektownie przełamują zastosowane na dwóch piętrach wielkoformatowe przeszklenia w systemach okiennych i przesuwnych z PVC-U. Obydwie kondygnacje można traktować jako jedną lub dwie niezależne przestrzenie, co pozwala na ich elastyczne zagospodarowanie na przyszłość. Strefy dzienna i sypialna zostały umieszczone w części domu skierowanej do wzgórza oraz z dala od zgiełku ulicy, co zapewnia spokój i prywatność.

Architekci przypisują światłu wyjątkową rolę, w projekcie musiały pojawić się duże powierzchnie przeszkleń. Architekt Joseph Cornelius Adomako uważa, że „w dobrej architekturze światło wyznacza drogę przez budynek, prowadząc zarówno mieszkańców, jak i gości”. Najlepszym odzwierciedleniem tej idei jest dwupoziomowa strefa wejścia z dużymi oknami nadającymi wnętrzu jasny i przestronny charakter. Z tego miejsca goście są prowadzeni przez nieco ciemniejszy korytarz o nachylonych ścianach do wypełnionego światłem dziennym salonu z doskonałym widokiem na otoczenie. Drzwi do prywatnych pokojów i sypialni zostały przy tym cofnięte w głąb budynku w celu zapewnienia intymności. Duże przeszklenia zamontowano również w przestronnym garażu od strony ogrodu, dzięki czemu właściciele i ich goście mogą przez nie oglądać kolekcję klasycznych samochodów.

Podstawowe cele, jakimi były optymalizacja przestrzeni, wpuszczenie naturalnego światła, zwiększenie transparentności i zapewnienie doskonałego widoku, osiągnięto poprzez zastosowanie okien, przeszkleń stałych, drzwi balkonowych i przesuwnych o jednolitym wyglądzie. Systemy okien i drzwi przesuwnych Schüco zapewniły zarówno elastyczność pod względem projektowym, jak i spójny, subtelny wygląd stolarki o smukłych profilach. Dzięki zastosowaniu systemów z PVC-U można było łatwo zrealizować elementy o wysokości całej kondygnacji i szerokości sięgającej 5200 mm z dwukomorowym pakietem szybowym. Aby idealnie dopasować stolarkę do ciemnego odcienia klinkieru, klienci zdecydowali się na szarą kolorystykę ram zewnętrznych w odcieniu DB 703 metallic, który można znaleźć w gamie metalicznych powłok okiennych. Sukces tego projektu, wspólną satysfakcję z jego pomyślnego przebiegu, jak i doskonały efekt końcowy, architekt przypisuje specjalistycznej wiedzy technicznej, dobrej koordynacji już na wczesnym etapie projektowania oraz pełnym zaufania relacjom z klientem.

-
	

Stolarka wyposażona w dwukomorowe pakiety szybowe i uszczelki EPDM zapewnia długotrwałą ochronę cieplną

ECHO PR, oprac.red.AS

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*