Mieszkanie nad morzem w duchu zen

Osiedle Harmonia Oliwska w Gdańsku zlokalizowane jest w bezpośrednim sąsiedztwie zabytkowego Parku Oliwskiego, a niespełna 3 km dzieli je od popularnej plaży w Jelitkowie. Jego cechą charakterystyczną jest z pewnością oryginalna, ponadczasowa architektura z dużymi nasłonecznionymi balkonami i tarasami. To właśnie tu znajduje się prawie 100 metrowy apartament, zaprojektowany przez projektantkę wnętrz Agatę Komar.

Pokazywane dziś mieszkanie należy do dwojga młodych ludzi, poszukających w Gdańsku swego nowego miejsca na życie i azylu, w którym będzie panował klimat spokoju i wyciszenia. Ceniąca ideę mindfulness para od samego początku miała własną wizję wystroju i określoną stylistykę mebli oraz pozostałego wyposażenia.

W klimacie morskich opowieści

Część dzienną stanowi ok. 50 metrowy reprezentacyjny salon, połączony z aneksem kuchennym i jadalnią. Nawiązujące do położenia apartamentu w pobliżu plaży głębokie odcienie morza i piasku, znajdziemy tu przede wszystkim w meblach wypoczynkowych.

Zauroczyło ich w nich przede wszystkim połączenie wyjątkowej wygody z niebanalnymi, designerskimi formami wzorniczymi. Odważne, kontrastujące ze sobą obicia, miały być akcentem, który będzie przykuwał wzrok gości. Wybrane z bogatego wzornika obić, przyjemne w dotyku materiały, zachęciły domowników do eksplorowania delikatnych, wyczuwalnych pod palcami struktur, budując w salonie przytulną atmosferę i tworząc miejsce niczym niezmąconego wypoczynku.

Uwagę w salonie zwraca także prawie 4 metrowy regał, zaprojektowany pod wymiar.

Stylowa kuchnia i sypialnia

Górne szafki w kuchni wykonano z forniru dębowy. Blat roboczy z białego tłoczonego kamienia, o porowatej strukturze, przypominającej lawę. Projektantka zaproponowała tu połączenie charakterystycznego patchworkowego wzoru płytek podłogowych z okładziną ściany w kuchni, tworząc jedną spójną całość. W kontraście do czarnego oświetlenia i uchwytów, szara zabudowa kuchenna dolnych szafek rozjaśnia przestrzeń i sprawia, że wnętrze wydaje się być o wiele większe. Sypialnia miała z założenia służyć wypoczynkowi. Granatowe fronty szafy ze złotymi uchwytami to ukłon w stronę klasyki. Agata Komar nie zamierzała jednak popaść w rutynę, stąd pomysł na dodanie temu miejscu nuty industrialnej. To trudne połączenie udało się dzięki szafkom nocnym z ciemnego drewna i wiszącemu oświetleniu w kolorze miedzi. Wygodne łóżko z wezgłowiem zdobi motyw tapety z botanicznym wzorem kaskady spadających pnączy roślin.

W stronę natury

Apartament posiada dwie łazienki. W większej zastosowano ciekawe połączenie płytek heksagonalnych z tapetą o botanicznym wzorze. Znalazło się tu także miejsce dla wolnostojącej wanny. Całości towarzyszy klimat niespiesznego relaksu i doznań towarzyszących wizycie w SPA. Uwagę zwracają przesuwne, chowające się ścianę drzwi, tworzące otwartą przestrzeń. Druga, nieco mniejsza łazienka z prysznicem jest z kolei bardzo elegancka. W płytkach na ścianie pod prysznicem przejawia się motyw jodełki francuskiej, a całość uzupełniają czarno białe płytki w stylu marokańskim.

Całość nadmorskiego wnętrza apartamentu przypomina klimat nieustających wakacji. Na szczęście gospodarze nie muszą z nich wracać.

OKK PR, oprac.red.AS, Foto: Wojciech Grodzki

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*