Doświadczenie profesjonalnej kuchni w domu

Zaprojektowana przez Antonio Cittero w latach 80. XX wieku kuchnia Italia inspirowana jest nowojorskimi loftami i profesjonalnym, restauracyjnym zapleczem. Odwzorowuje ideę zaczerpniętą z włoskiego podejścia do centralnej roli, jaką pełni w życiu rytuał gotowania i jedzenia. To wysmakowany design dla pasjonatów.

Italia to pierwsza kuchnia, której udało się przeszczepić do wnętrz domów rozwiązania techniczne i estetykę charakterystyczną dla kuchni profesjonalnych. Tym sposobem wyznaczyła trend, który trwa do dziś.

Zmiana skali

Sama przez lata ewoluowała dostosowując się do potrzeb współczesnego użytkownika. Jej powstanie ciekawie obrazuje przy tym okres, w którym gotowanie na poziomie mistrzowskim przestało być domeną kucharzy z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelina. – Kultura jedzenia i przygotowywania potraw w owym czasie przekroczyła granice elitarności – wspomina Antonio Cittero. – To był najlepszy moment, by idąc tym tropem, stworzyć projekt kuchni w pełni profesjonalnej, jednak skalą dopasowanej do potrzeb gotowania w domu, u siebie – dodaje. Zanim powstał projekt, Cittero wnikliwie przyglądał się kuchniom popularnych restauracji obserwując każdy ruch i gest mistrzów patelni.

Nic zbędnego
Italia opiera się na stali. To materiał, który wprowadza nową jakość estetyczną do wnętrza kuchni i broni się zarówno we wnętrzach industrialnych, nowoczesnych, jak i klasycznych. Stal jest przy tym niezwykle łatwa w codziennym utrzymywaniu czystości, trwała i wytrzymała. Idealna podstawa gotowania. Każdy element kuchni przemyślany jest pod kątem konkretnych potrzeb i wprowadza wiele nowych na owe czasy rozwiązań. Co ją charakteryzuje? Po pierwsze głębsze blaty pozwalające swobodnie przesuwać i manewrować pomiędzy garnkami, patelniami i misami. Po drugie podwójne zlewozmywaki. Jeden przeznaczony do płukania produktów, a drugi na brudne garnki i patelnie. Po trzecie dwie wyspy, z których jedna jest typowo robocza, a druga – bardziej reprezentacyjna – może służyć, np. do spożywania posiłków. Przymocowany do niej drewniany barek przełamuje przy tym lekko chłodne wrażenie, jakie pozostawia stal. Po czwarte okapy wyspowe. Podświetlone, wyposażone w półki do przechowywania produktów, z możliwością zawieszenia na nich narzędzi roboczych. A wizualnie pięknie klamrujące tę niezwykłą kuchnię. Italia jest skrupulatnie zaprojektowana w oparciu o wizję projektanta: nie ma tu być nic, co jest zbędne.

Rzemiosło i technologia
Kuchnia Italia to obecnie bogata kolekcja obejmująca rozmaite akcesoria i układy, które można łatwo dopasować do swojego metrażu i potrzeb. Doskonale uzupełniają ją, np. wysokie szafy z drzwiami wykończone, np. modnymi obecnie lamelami z czarnego jesionu czy elegancki moduł przeznaczony do przechowywania kolekcji win, który można z kolei rozbudować o barek z wieszakiem na kieliszki. I humidor dla cygar.

Serce Italii jest jednak wciąż ze stali. Zgodnie z potrzebami estetycznymi kuchnia ma dopracowany każdy element, choćby produkowane rzemieślniczo uchwyty do szafek. Na każdym kroku docenia się też jej funkcjonalność. Nawet w takich drobiazgach, jak blaty robocze z rantem. Kuchnia ewoluuje w kierunku wyrafinowanych wykończeń i coraz lepszych rozwiązań. Wciąż jednak nie ma w niej nic, co zbędne!

Nowicki PR, oprac.red.AS

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*